Bakteri Plağı Oluşumu
Ağız boşluğu, 700 farklı bakteri türü, mantarlar ve virüsler dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmaların bulunduğu karmaşık bir yapıdır. Ağız içerisindeki doğal flora, iyi huylu ve kötü huylu bir çok bakteriye ev sahipliği yapar. Bu bakteriler, sağlıklı bir ağızda denge içerisinde yaşarlar. Sayıca fazla olan iyi huylu bakteriler, kötü huylu bakterilerle mücadele edebilirler.
Çeşitli faktörler, kötü huylu bakterilerin sayısını arttırabilir. Bunlara, yetersiz ağız bakımı, genetik yapı, sigara kullanımı, menopoz, ergenlik gibi hormonların dengelerinin etkilendiği durumlar, diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kemoterapi ve radyoterapi alımı, gibi örnekler verilebilir. Böylece diş etinde bakteri plağı oluşmuş olur. Diş eti dokusunda kaçınılmaz olarak artan plak birikimine maruz kalan organizma, kendini korumak için enflamasyon, iltihap dediğimiz tepkiyi verir. İltihap; şişlik, kızarıklık, ağrı ve kanama olarak rahatsızlık verir ve böylece tedavi edilmezse periodontal hastalıklara yol açabilir.
Bakteri plağı ile savaşmada, düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolü en önemli anahtardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), diğer halk sağlığı kurumları ve sağlık dernekleri, günde iki kez, en az 2 dakika süreyle florürlü diş macunu kullanarak dişlerin fırçalanmasını ve günde bir kez diş aralarının geleneksel diş ipi, diş kürdanı, ağız duşu veya arayüz fırçaları gibi uygun araçlarla temizlenmesini önermektedir.
Periodontal hastalıkların başlangıç aşamasında, diş sağlığı uzmanları genellikle dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki bölgede plak biyofilmi ve tartar oluşumunu ortadan kaldırmak için diş taşı temizleme ve kök planlama tekniklerini kullanır (Kwon ve ark., 2021).
Diş eti çekilmesi ve kanamaların önlenmesi ve diş eti hastalıklarıyla mücadele süresince hastanın sıkıntılarını azaltmak ve enflamasyonu gidermek için medikal tedavilerin yanı sıra, ilaç kullanılmasının sakıncalı olduğu durumlarda, hyaluronik asitin koruyucu, bariyer oluşturucu, enflamasyon giderici özelliklerini, diş hekimleri gün geçtikçe daha çok kullanmaktadır.
Araştırmalar, hyaluronik asit bazlı formülasyonların, lokal olarak uygulandığında iltihaplı diş eti mukozasını yatıştırmada ve periodontal hastalık semptomlarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir (Sánchez-Fernández ve diğerleri, 2021; Casale ve diğerleri, 2016).
Yapılan çalışmalar, Gengigel’in diş ve diş eti koruma macunu, diş eti kanamasının durdurduğunu, sağlıklı diş etinin korunmasına ve dişlerin güçlendirilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir1
- Test performed on 40 male and female subjects aged between 18 and 65 years with bleeding gums.
Bakteri plağını gidermede hangi Gengigel’I seçmeliyim?
Gengigel diş ve diş eti macunu, Gengigel Hydrogel Gargara, Gengigel Sprey
Formülünde yer alan ksilitol sayesinde diş çürümesine ve kan şeker seviyesinde değişmeye sebep olmaz.
Diyabetik hastalarda, yaşlılarda, gebelerde, özel tedavi gerektiren hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.