Periodontitis
Diş eti hastalıklarınının daha ilerlemiş bir safhasıdır. Periodontitis, dünyada en sık rastlanan 6. Sağlık durumudur. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte çene kemiğinde de hasar oluşur. Bunun yanı sıra, diş ve diş eti arasında "periodontal cep" denilen boşlık oluşur. Periodontal cep varlığı enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta diş kaybı da yaşanabilir.
Başlıca belirtileri:
- diş etinde kanama,
- kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği,
- diş eti çekilmesi,
- diş eti büyümesi,
- dişlerde yer değiştirme,
- aralanma,
- uzama,
- sallanma,
- abse oluşumu,
- hassasiyet
- kötü ağız kokusudur.
Periodontitis büyük ciddiyetle ele alınmalıdır. Mutlaka düzenli hekim kontrolü gerekir. Periodontitis sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Çoğu zaman belirtiler normal kabul edilerek herhangi bir önlem alma ya da diş hekimine başvurma ihtiyacı hissedilmez. Düzenli muayenelerde diş eti hastalığı başlangıcından itibaren tesbit edilerek gerekli önlemler alınabilir.
Diş eti çekilmesi periodontitise ilerlediğinde, hekiminiz bazı uygulamalar veya diş eti operasyonları önerebilir. Çünkü artık iltihap, diş eti yüzeyinden daha derine inmiştir. Periodontal cep derinliği 4-6 mm’ye ulaştığında, orta düzey periodontitis olarak adlandırılır. Diş etinde şişlik, kızarıklık, kanama daha da belirgindir. Bu durumda küretaj işlemi yapılır:
Küretaj (kök yüzey düzleştirilmesi):
Küretaj, sadece diş eti yüzeyinde değil, derin noktaların da temizlenmesini içerir. Bu özelliği ile diş taşı temizliğinden ayrılır. Lokal anestezi altında yapılır. Amaç açılmış kök yüzeylerinin temizlenerek doku tarafından kabul edilebilir bir hale getirilmesidir. İş etinde var olan iltihaplı ölü dokuyu almak için özel lazerler tercih edilebilir.
Daha ilerlemiş periodontitis vakalarında küretajın ardından flap operasyonu da gerekebilir.
Flap Operasyonu:
Flap operasyonu, diş etinde gelişen cepleri mümkün olduğu kadar yok etmek veya en aza indirmek amacıyla, ceplere ulaşmak için diş eti dokusunda kesi açılması ile yapılan bir cerrahi girişimdir. Sorunlu dokular açılan kesi üzerinden temizlenir, dişlerin kökleri açığa çıkarılır ve derinlemesine bir temizlik sağlanır. Plak ve tartar gibi oluşumlar giderilir. Kemik dokusunda hasar varsa greft materyali gibi nakil materyelleri kullanılarak hasarın giderilmesi hedeflenir. Diş eti dokusunun ihtiyacı olan tedaviler yapılabilir. Bunların içerisinde Gengigel’in hekimlerin diş eti ameliyatlarında güvenle kullandıkları Gengigel Professional Grubu ürünler de vardır. Daha sonra diş etinin dikilmesi imüdahale edilen bölge kapatılır, iyileşmeye bırakılır.
Bu işlemin başarıya işlemin başarıya ulaşmasındaki belirleyici faktörlerden biri de sonrasındaki ağız bakımıdır. Gengigel bu konuda size yardımcı olacaktır.
Serbest diş eti grefti (yumuşak doku grefti):
Greft, tıp dilinde bir yerden alınıp diğer bir yere yerleştirilen doku anlamına gelir. Serbest diş eti grefti (SDG) özellikle diş eti çekilmesinin ilerleyen durumlarında, dişe yapışan diş eti miktarını arttırmak amacıyla yapılan ameliyattır. Böylece yapışık diş eti miktarı artarken aynı zamanda belli ölçülerde diş kökünün kapanması da mümkün olacaktır.
Diş eti greftleme işleminde 2 bölgede işlem yapılır. Doku alınan bölge, verici olarak adlandırılır. Dokunun nakledildiği bölgeye de alıcı bölge denir. Damak dokusu kendini yenileyebildiğinden, diş eti greftleme işlemi genellikle damaktan alınan dokuyla yapılmaktadır. Buna palatinal yara verici bölge denir. Dokunun alınması ardından bu kısmın üstü iyileşmesi için bir koruyucuyla kapatılır. Periodontologlar, bu aşamada sıklıkla bu bölgedeki dokunun hızlı iyileşmesi, hastaya ağrı gibi sıkıntılar yaratmaması için Gengigel’in diş hekimlerinin diş ameliyatlarında güvenle kullandıkları Gengigel Professional Grubu ürünler önemli bir yer tutar. Gengigel’in bu hususta faydası, bir çok uluslarası hakemli, saygın bilimsel yayınlara konu olmuştur.
Alınan doku, sorunlu bölgeye dikiş atılarak nakledilir. Bu bölge de hekimin gerekli görmesi halinde, yukarıda anlatıldığı şekilde pat ile kapatılır.
Diş eti ameliyatı ardından:
- Çok soğuk ya da çok sıcak içecekler tüketilmemelidir.
- Sigara ve tütün türevleri tüketilmemelidir.
- Ağız hijyeni diş hekiminin tavsiye ettiği şekilde büyük özenle yapılmalıdır.
Detaylı bilgi cerrahi yaralar
Periodontitis’i gidermede hangi Gengigel’I seçmeliyim?
Gengigel diş ve diş eti macunu, Gengigel Forte Oral Gel, Gengigel First Aid, Gengigel Forte Oral Sprey,
Formülünde yer alan ksilitol sayesinde diş çürümesine ve kan şeker seviyesinde değişmeye sebep olmaz.
Diyabetik hastalarda, yaşlılarda, gebelerde, özel tedavi gerektiren hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.