Ortodonti Uygulamaları Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler

Ortodontik tedavilerin dünya çapında popülerliği, hem fonksiyonel hem de estetik faydalar, gün geçtikçe artmaktadır.
Farmalink
Ortodonti Uygulamaları Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler İçin Ürünler
Farmalink
Form Gargara
Farmalink
Farmalink
Form Gargara
Farmalink

Ortodontik tedavilerin dünya çapında popülerliği, hem fonksiyonel hem de estetik faydalar, gün geçtikçe artmaktadır.  Ağız rahatsızlıklarına ilişkin veriler, nüfusun neredeyse yarısının (%48), çeşitli nedenlerle, ağız içinin yeniden yapılandırılmasını gerektiren tedavilerle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

Ağzın kapalı olduğu durumda alt ve üst dişlerin hizalanmasındaki bozukluk, ortodonti tedavilerinin en sık rastlanan nedenidir. Bu duruma, maloklüzyon yani “kötü kapanış” denir. Bu durum genel sağlığı etkilemese de, bireyin görünümünü, yemesini, konuşmasını etkiler. Ayrıca düzgün, sıralı dişlerin mekanik temizliği daha kolay olur. Kısacası, ortodontik tedavinin sonucu, diş eti sağlığını olumlu etkiler. 

Her ne kadar sonuç diş eti için olumlu olsa da, ortodontik tedavinin süreci, diş etini olumsuz yönde etkiler. Diş tellerinin ağız içerisindeki varlığı, dişlerin ve diş etinin iyi temizlenmesinde sıkıntı yaratabilir. Ayrıca diş eti dokusunda da hasara yol açabilir. Diş eti iltihabının birincil nedeni bakteriyel plak oluşumudur.

Diş telleriniz arasında biriken artıklar;

  • Bakteri plağı oluşumuna,
  • Diş minesinin çözünmesine,
  • Diş çürümesine yol açabilir.

Ağız boşluğu, 700 farklı bakteri türü, mantarlar ve virüsler dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmaların bulunduğu karmaşık bir yapıdır.   Ağız içerisindeki doğal flora, iyi huylu ve kötü huylu bir çok bakteriye ev sahipliği yapar. Bu bakteriler, sağlıklı bir ağızda denge içerisinde yaşarlar. Sayıca fazla olan iyi huylu bakteriler, kötü huylu bakterilerle mücadele edebilirler. 

Sabit diş telleri ile tedavi, normal ağız ortamında değişikliklere neden olur. Yetersiz ağız bakımı yapılırsa, sabit tellerin yüzeyinde organizmalar birikebilir. Bu organizmalar, ağız içerisindeki doğal florada kötü huylu bakterilerin artmasına neden olur. Ayrıca, bağlı ve bantlı tellerin yerleştirilmesiyle de  plak birikiminde artış, diş eti cebi, meydana gelebilir.

Diş eti dokusunda kaçınılmaz olarak artan plak birikimine maruz kalan organizma, kendini korumak için enflamasyon, iltihap dediğimiz tepkiyi verir.  İltihap; şişlik, kızarıklık, ağrı ve kanama olarak rahatsızlık verir ve böylece tedavi edilmezse diş eti  hastalıklarına  yol açabilir.

Diş eti hastalıkları, bakteri plağı oluşumu, diş eti kanamaları, çekilmesi, iltihaplanması (gingivitis) ve sonunda periodontitise uzanan bir süreci ifade eder. Kanama, ağrı, şişlik gibi belirtilerle kişiyi rahatsız etmeye başlar, sonunda da diş kaybına kadar gidebilir. 
Ortodontik tedavi genellikle insan vücudunda pek çok davranışsal ve hormonal değişimin yaşandığı ergenlik döneminde önerilmektedir. Genç bireylerde, hormonal değişimler nedeni ile diş eti iltihabı oluşma zeminine diş telleri varlığı da eklenince, diş eti hastalıklarının komplikasyonlarına maruz kalma olasılığını artırır (Mariotti, 2013).

Ortodonti Tedavisi Süresince Diş Etimizi Nasıl Koruruz?

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeninin uygun şekilde sürdürülmesi kalıcı diş eti hasarını önleyebilir.

Diş eti iltihabı, diş telleri üzerinde biriken organizmaların ve bakteriyel plağın uzaklaştırılması ve günlük ağız hijyeni uygulamalarıyla, ağız içinin doğal florasının yeniden oluşturulmasıyla tedavi edilir.  Bu süreçte, dişlerin düzenli fırçalanması ve diş tellerinin arasının arayüz fırçaları ile fırçalanması çok önemlidir.

Diş telleri, ağız içerisindeki dokuda çeşitli yaralar da oluşturabilir. Bu yaralar, bireye ağrı verebilir, yaşam kalitesini etkileyebilir.

Öte yandan, tedavi süresince dişlerin yer değiştirmesine bağlı olarak dişlerin tutunduğu diş eti dokusunda ağrı da gelişebilir.

Tüm bu durumlar üzerine özellikle ortodontik tedavinin en sık yaşandığı, hormonal değişimlerin yer aldığı ergenlik dönemi de eklendiğinde, Gengigel’in bu süreci kolaylıkla atlatmaktaki önemli rolü ortaya çıkar:

Gengigel Nasıl Etki Eder?

Ortodontik tedavi sürecinde,  diş eti dokusunun hızlı yenilenmesi ve hormonal değişimlere bağlı olarak, diş eti dokusunda HYALURONİK ASİT eksikliği meydana gelir.

Gengigel’in içeriğinde sağlıklı dişeti dokusundakine benzer Yüksek Moleküler Ağırlıklı Hyaluronik Asit YMAHA) bulunur. Gengigel’'in diş etindeki iltihabı azaltarak ve iyileşmeyi destekleyerek semptomların şiddetini hafifletmeye yardımcı olduğu ve sonuç olarak hastanın yaşam kalitesini iyileştirdiği klinik olarak kanıtlanmıştır. 

Gengigel

  • Ağız içi dokusunu nemlendirir 
  • bakteri üremesini engeller
  • Ağız içi florasını güçlendirir, ağız mukozasını korur
  • Diş eti dokusunda yara oluşmasını engeller
  • Oluşmuş yaraların onarılmasını ve iyileşmesini hızlandırır

Gengigel Nasıl Etki Eder?

Hangi Gengigel’i kullanmalıyım?

Günlük ağız bakımı rutininde ağız içi floranızı sağlıklı tutmak için Gengigel Hydrogel ağız gargarası ve Gengigel diş ve diş eti macunu yardımcı olacaktır.

Alkol barındırmayan içeriği ve sakız aroması ile Gengigel Teen, Ortodonti tedavisi süresince dişlerin yer değiştirmesine bağlı diş etinde oluşan ağrı ve hassasiyeti azaltır, diş teli kullanımına bağlı olarak gelişen şikayetlerin azaltılması ve yaraların iyileşmesi için için idealdir.

Bu broşür ilginizi çekebilir: Diş telleri ile yaşamak.

Bu web sitesinde çeşitli kullanım alanlarında Gengigel’in kullanımından bahsedilmektedir. Bu gruplar aşağıdaki ana başlıklar altında toparlanbabilir:
Farmalink
Gengigel ürünleri güvenlidir. Ürün ülkemizde ve yurt dışında bir çok saygın klinik tarafından kullanılmış, klinik araştırmalar yapılmış, bu araştırmaların sonuçları ulusal/uluslararası saygın bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. Bilinen ilaç etkileşimi veya yan etkisi yoktur. Diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir.

Formülünde yer alan ksilitol sayesinde diş çürümesine ve kan şeker seviyesinde değişmeye sebep olmaz.

Diyabetik hastalarda, yaşlılarda, gebelerde, özel tedavi gerektiren hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.
Farmalink
Çerez Politikamız

Çerez Politikasını Görüntüle