Sigara Kullanımı
Sigara ile ilişkilendirilen ağız hastalıklarından bazıları;
- Ağız kanseri,
- Prekanseröz lezyonlar (henüz kanser olmayan, fakat kansere dönüşme ihtimali yüksek olan lezyonlar),
- Diş eti hastalıkları (diş eti çekilmesi vs),
- Diş çümesi ve diş kaybı,
- Ağız içindaki doğal floranın bozulması,
- İmplant problemleri
Olarak sayılabilir.
Sigara tüketimine bağlı oluşan hastalıkların temelinde, tütün tüketimi yer almaktadır. Tütün dumanında, kanserojen bazı bileşikler vardır. Bu bileşikler, kromozomlarda ve genlerde çoklu genetik bozulmalara ve nihayetinde kansere yol açar.
Tütün içmek diş eti hastalıklarına da yol açar. Tüketim arttıkça göreceli riskde artar. Sigara tüketimi periodontitise yakalanma riskini %85 oranında arttırır. Sigara içenlerde diş kaybı oranının da arttığı bilinmektedir. Benzer şekilde, diş çürüğüne ve implantta problemlere yol açabilir. Ayrıca dişlerde, protezlerde kahverengi/siyah renk değişimine, tat ve kokunun değişmesine neden olabilir.
Ağız içerisinde yapılan ameliyatlarda yaranın iyileşme süresini geciktirir. Diş çekimi ardından, çekim sebebi ile oluşan boşlukta iltihap (alveolit) görülme sıklığı da artar. Ayrıca sigara içenler, ağız içinde mantar oluşumuna daha yatkındır.
Sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun yıllar boyunca devam etse de, bu etkiler sigara alışkanlığının bırakılmasından sonra geri döndürülebilir. Bu nedenle, sigara içenlerde ağız sağlığının korumak için sigaranın bırakılması uygun bir yaklaşımdır.
Formülünde yer alan ksilitol sayesinde diş çürümesine ve kan şeker seviyesinde değişmeye sebep olmaz.
Diyabetik hastalarda, yaşlılarda, gebelerde, özel tedavi gerektiren hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.