Diş Eti Hastalıkları
Diş eti, ağız ve vücudun sağlıklı tutulmasında destekleyici rol oynar. Ağız sağlığı denince ilk olarak dişlerin akla gelmesine rağmen, diş eti dokusunun sağlıklı olması, ağız sağlığının bütünü için çok önemli olduğundan, diş eti bakımına, diş bakımı kadar dikkat edilmelidir.
Birçok kişi dişlerini düzenli olarak temizlemez ve/veya uygun olmayan yöntemler kullanır. Örneğin, sert kıllı fırça ile dişleri fırçalamak, dişleri aşındırırken, diş eti bölgesine de çok fazla baskı uygulayıp, kanamasına neden olabilir.
Bazı durumlarda kişiler, ağız bakımının çok öncelikli olmadığı ve ihmal edildiği hastane veya bakım evi ortamlarında olmak durumunda da olabilirler. Bu durum, zaman içerisinde yemek yemek esnasında çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği anlamına gelir.
Sağlıklı diş eti, açık pembe renkte olmalıdır; beyaz veya çok solgun görünüyorlarsa bu anemi belirtisi olabilir.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları, bakteri plağı oluşumu, diş eti kanamaları, çekilmesi, iltihaplanması (gingivitis) ve sonunda periodontitise uzanan bir süreci ifade eder. Kanama, ağrı, şişlik gibi belirtilerle kişiyi rahatsız etmeye başlar, sonunda da diş kaybına kadar gidebilir.
Dişler, ağız içerisinde durabilmek ve çiğneme işlemi yapabilmek için destek dokulara ihtiyaç duyarlar. Bu dokular, diş eti dokularıdır. Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.
Diş etinde meydana gelen rahatsızlıklara genel olarak periodontal hastalıklar denir. Ağız içerisinde diş çürümesinden sonra en sık rastlanan rahatsızlıktır, bir veya bir çok dişi etkileyebilir. Çürük olmayan dişler bile bu hastalık nedeni ile kaybedilebilir. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre periodontal hastalıklar, diş kaybının en önemli nedenlerinden biridir (World Health Organization, Oral health. Fact Sheet 318, 2012)…
Bu rahatsızlıklar, diş hekimleri veya diş eti konusunda özel uzmanlığı olan periodontologlar tarafından mutlaka değerlendirilmeli ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.
Diş eti rahatsızlığının oluşma şekli, var olan çeşitli hastalıklar, kullandığı ilaçlar, klinik ve radyolojik muayene tanıyı koymakta yardımcı olur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.
Formülünde yer alan ksilitol sayesinde diş çürümesine ve kan şeker seviyesinde değişmeye sebep olmaz.
Diyabetik hastalarda, yaşlılarda, gebelerde, özel tedavi gerektiren hasta gruplarında güvenle kullanılabilir.